fbpx

GutenbergGutenberg, kendt som “WordPress block editor” eller bare “WordPress editor”, er WordPress indholds editor. “Gutenberg WordPress Block Editor” blev lanceret i december 2018 – det var tilbage i WordPress 5.0. versionen. Den helt store forskel på “Gutenberg Block Editor” og den tidligere “WordPress editor” (TinyMCE-editor), er måden du kan styre dit indhold på. Med Gutenberg blev alt indhold blokbaseret.  Med Gutenberg blev alt indhold indsat i blokke. Tekst på siden blev indsat i en tekstblok, billeder i en billedblok, gallerier i galleriblokke. Dvs. det blev langt nemmere at styre dit indhold – både tekster, billeder, gallerier, video osv. Blokke kan placeres i forhold til hinanden og rækkefølgen kan ændres med et klik. Ikke alene kan du styre dit indhold, men du får også flere indstillingsmuligheder. Alt efter hvilken blok du indsætter, kan du vælge afstande, farver, størrelser og lignende.

Der er blokke og så er der containerblokke

Du har et helt bibliotek af blokke til rådighed, de er grupperede, så det er nemt at overskue hvor du finder den blok du søger. De fleste blokke kan indeholde et enkelt element – f.eks. et tekstafsnit, en liste, et billede og lignende. Mere avancerede blokke – lad os kalde dem container-blokke – er blokke som kan indeholde andre blokke. En kolonne-blok kan altså indeholde både billed-blokke, overskrifts-blokke, en knap-blok osv. Forespørgsels blok (Query block) kan vise alle dine indlæg i forskelligt layout og derudover kan blokke grupperes og genbruges.

TinyMCE-editoren og “klassisk blok”

Samtidig med Gutenberg blev lanceret, fik man mulighed for at installere et plugin “klassiske editor”, som bevarede udseendet fra den tidligere editor. I dag findes der en “klassisk blok” til det samme. Der bliver skrevet lidt om hvor længe denne “klassisk blok” vil fungere og om det bliver nødvendigt, for de som bruger den, at konvertere sider og indlæg til blokke. Det er ikke et stort problem at konvertere sine sider, men har du mange sider, vil det blive lidt tidskrævende.

Plugins kontra blokke

Før Gutenberg spillede plugin en stor rolle – og det gør de stadig, men nu er der ofte et alternativ i blokbiblioteket. Plugins giver muligheden for at udvide funktionen på hjemmesiden. Plugins giver stadig god mening, men der er ingen tivivl om, at med det blokbibliotek vi har til rådighed i dag, vil flere og flere funktioner kunne hentes ind direkte via en blok. Det giver flere fordele. Blokke skal ikke opdateres ligesom plugins, de er nemme at trække ind og placere i indholdet, lige hvor det ønskes. Indstillingsmulighederne har du i samme vindue i højre side og beslutter du dig for ikke at bruge en blok alligevel, kan du bare slette den fra indholdet – ikke noget med at afinstallere og slette.

Gutenberg og FSE

Gutenberg udvikles der hele tiden på og målet er at være mere end en editor. Gutenberg har løftet sløret for det næste store tiltag som er FSE – Full Site Editing. Ideen er, at det skal være muligt at designe hjemmesider uden at være begrænset af WordPress-temaer. Det skal være muligt at lave headers, footers og templates. Nogle enkelte temaer håndterer FSE i dag.

Har du lyst til at lære mere om WordPress?

Vi afholder løbende WordPress-kurser. Kurset kører over 5 dage, men du har mulighed for at dele det op i 3 + 2 dage, så det passer ind i dine planer. Hos Grafiske kurser vil vi gerne klæde vores kursister godt på, derfor synes vi det er vigtigt, du ikke bare lytter og noterer, men faktisk selv får oprettet en hjemmeside. På kurset ligger der billeder og tekst klar til dig, så du kan opbygge både en blog og en hjemmeside – derudover får du tid til at begynde på din helt egen hjemmeside. Du får solidt kursusmateriale, som du må tage med dig hjem.

Læs mere om vores WordPress kursus og tilmeld dig her.